Incidencija maligne bolesti i suportivna simptomatska skrb

Povećanje incidencije malignih bolesti i svakodnevni napredak u razvoju onkoloških terapija, omogućili su nam posljednjih godina značajno produljenje života onkoloških pacijenata, kao i sve duže trajanje specifičnog onkološkog liječenja. Važan aspekt cjelokupnog liječenja takvih pacijenata svakako je i pružanje adekvatne suportivno simptomatske skrbi, koju je potrebno što ranije započeti. S ciljem postizanja najveće učinkovitosti određenog onkološkog liječenja, potrebno ga je pokušati provesti tijekom planiranog određenog perioda, bez pauza i odgoda terapija. Jasno je da bi iscrpljenost pacijenata, gubitak tjelesne težine, smanjenje apetita koje svakodnevno susrećemo u našem radu bila mnogo manja uz pružanje simptomatske terapije, koja velikim dijelom počiva na adekvatnoj prehrani.

Nuspojave kemoterapije, radioterapije i imunoterapije

I uz napredovanje u razvoju onkoloških terapija, i dalje su prisutne brojne nuspojave koje otežavaju adekvatnu konzumaciju hrane te samim tim remete tijek liječenja i sam oporavak bolesnika. Nuspojave kemoterapije koje mogu utjecati na unos hrane i gubitak tjelesne težine su opća slabost, mučnina, povraćanje, gubitak apetita, gubitak ili promjena okusa (metalni okus u ustima), suhoća i upala sluznice usne šupljine (često kod pacijenata s tumorima glave i vrata). Nuspojave radioterapije mogu biti umor, mučnina, bolovi u trbuhu, proljev, ovisno o mjestu sjela tumora i dijelu tijela izloženog zračenju. I noviji oblici onkološkog liječenja, kao imunoterapija i ciljana terapija također mogu uzrokovati mučninu, gubitak apetita, umor, proljev, upalu sluznice usne šupljine i afte.

Tumorska kaheksija

Bolesnici s malignom bolešću izloženi su riziku od nastanka tumorske kaheksije. Kaheksiju definiramo kao kompleksno metaboličko stanje povezano s drugom temeljnom bolesti i karakterizirano progresivnim gubitkom mišićne mase sa ili bez gubitka masnog tkiva.(1) Kaheksija se javlja u velikom postotku pacijenata s malignom bolešću, kod 50 % do 80 % slučajeva. Neki tumori češće dovode do razvoja kaheksije te se ona najčešće javlja kod tumora gušterače, želuca, kolorektuma, a najrjeđe u slučaju non-Hodgkin limfoma, tumora dojke, akutne nelimfocitne leukemije i sarkoma (2). Važno je znati da tumor sam po sebi uzrokuje određene biokemijske i metaboličke promjene koje dovode do mršavljenja te oštećuju nutritivni status bolesnika ne samo u uznapredovalim fazama bolesti, nego i kod onih u ranim stadijima. Prevladava katabolizam mišića te gubitak bjelančevina, kao i gubitak masnog tkiva koji je uzrokovan lipolizom.(3, 4). Klinički se tumorska kaheksija manifestira gubitkom apetita te posljedičnim gubitkom tjelesne težine, na račun gubitka mišićne mase.

Važnost prehrane onkološkog bolesnika

Vrlo često nam pacijenti u svakodnevnoj kliničkoj praksi postavljaju pitanja vezana za njihovu adekvatnu prehranu tijekom liječenja. Ona mora biti sastavljena na način da zadovolji energetske i hranjive potrebe onkološkog bolesnika stoga je potrebno uzimati hranu koja ima visoku energijsku vrijednost. Pri uzimanju obroka važno je jesti češće, a manje obroke te hranu bogatu energijom i bjelančevinama. Uzimajući u obzir sve ranije navedeno, jasno je da je nutritivna potpora onkoloških bolesnika jako važna. Svaki liječnik koji se brine o onkološkom bolesniku trebao bi biti upoznat sa ESPN smjernicama o kliničkoj prehrani.(5) Eikozapentanoična kiselina (EPA) je omega-3-masna kiselina koja ima imunomodulatorne učinke te smanjuje stvaranje pro-upalnih citokina. Na taj način cjelokupno djeluje na smanjenje djelovanja tumora na razvoj kaheksije.

Važnost EPA-e

Danas su se razvojem prehrambene tehnologije razvili pripravci s eikozapentanoičnom kiselinom koji su dostupni tako da se mogu uzimati sami ili ih se može pomiješati s hranom ili ih se može pripremati i po posebnim receptima. To je važan faktor u pacijentovu prihvaćanju takve prehrane zbog smanjenja mogućnosti razvijanja odbojnosti prema umjetnoj prehrani.

 

Eikozapentanoična kiselina povećava apetit i tjelesnu težinu te dovodi po povišenja razine tjelesne aktivnosti te poboljšanja kvalitete života. Za poboljšanje apetita savjetuje se i primjena megestrol-acetata u obliku sirupa. Savjetuje se uzimati pripravke enteralne prehrane koji sadrže količinu EPA-e od 2,2 g dnevno.

 

Znajući da kaheksija dovodi do smanjenja kvalitete života bolesnika, slabijeg podnošenja liječenja, nastanka više neželjenih posljedica terapije, a na kraju i do lošijih rezultata liječenja važno je s enteralnom prehranom započeti što ranije, odmah kod postavljanja dijagnoze maligne bolesti, prije razvoja tumorske kaheksije i treba je provoditi u svim stadijima maligne bolesti.

Reference
  1. Argiles JM, Busquets S, Stemmler B, Lopez-Soriano FJ. Cancer cachexia: understanding the molecular basis. Nat Rev Cancer. 2014;14:754–62.
  2. DeWys WD. Weight loss and nutritional abnormalities in cancer patients: incidence, severity and significance. Clinics in Oncology, ur. Calman KC i Fearon KCH. London: Saunders. 1986; 5: 251–261.
  3. Giordano A, Calvani M, Petillo O, Carteni’ M, Melone MR, Peluso G. Skeletal muscle metabolism in physiology and in cancer disease. J Cell Biochem. 2003; 90: 170-186.
  4. Agustsson T, Ryden M, Hoffstedt J, van Harmelen V, Dicker A, Laurencikiene J i sur. Mechanism of increased lipolysis in cancer cachexia. Cancer Res. 2007; 67:5531–5537.
  5. Cederholom T, Barrazoni R, Austin P, et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clin Nutr. 2017;36:49–64.